Mityba
Grįžti į sąrašą
Prieskonis, riebų maistą paverčiantis... dietiniu

Prieskonis, riebų maistą paverčiantis... dietiniu

Valgyti mėgstamus mėsos pyragėlius, vištos sparnelius ir lašinukus – ir tuo metu nestorėti! Tai, ko gero, kiekvieno mėgėjo gerai pavalgyti svajonė. Ir iki šių laikų atrodė, kad ji nepasiekiama...

 

Bet, panašu, kad Amerikos gydytojai rado būdą, kaip kenksmingą maistą paversti ne tokiu kenksmingu, na, bent jau mūsų figūrai. Kalba bus ne apie stebuklingas tabletes arba kažkokius egzotinius ingredientus, o apie visai įprastą prieskonį, kurio dabar galima nusipirkti kone visose maisto prekių parduotuvėse. Tai karis – prieskonių mišinys, į kurio sudėtį dažniausiai įeina ciberžolė (kurkuma), kalendra, kardamonas, raudonieji ir juodieji pipirai, imbieras ir dar daug kitų.

 

Paprastai ryškiai išreikšto skonio karis neturi, nors iš tiesų, viskas priklauso nuo jo kilmės vietos. Skirtingose šalyse kario receptūra skiriasi, bet pagrindinis šio prieskonio komponentas išlieka tas pats – ciberžolė. Būtent dėl jos, mano medikai, prieskonis ir įgyja savo nuostabias savybes. Aktyvus elementas, įeinantis į prieskonio sudėtį – kurkuminas (ciberžolės šaknies ekstraktas) – organizme įsisavinamas ir ten savo poveikiu trukdo susidaryti riebaliniams audiniams. Tai yra, jei į riebų patiekalą įdėsite šio prieskonio, tai dėl papildomo kilogramo galima nesijaudinti.

 

Mokslininkai savo teoriją iš pradžių patikrino bandymuose su pelėmis. Jie primaitino žvėrelius vienodu riebiu maistu, bet į kai kurias porcijas primaišė kario. Tos pelės, kurių ėdalas buvo su kariu, priaugo žymiai mažiau svorio. Tokie patys rezultatai buvo gauti ir eksperimentuojant su žmogaus ląstelėmis. Tyrimų pabaigoje mokslininkai išsiaiškino, kad kurkuminas trukdo susidaryti naujoms kraujagyslėms, o be jų riebalinis audinys negali plėsti.

 

Bandymai parodė, kad kurkuminas gelbsti ne tik nuo papildomų riebalų, bet ir nuo cholesterolio. Pelių, kurios ėdė karį, cholesterolio lygis kraujyje buvo pastebimai žemesnis, nei tų, kurių ėdalas nebuvo pagardintas šiuo prieskoniu.

 

Tačiau medikai net ir po tokių rezultatų neskuba daryti išvadų. Visų pirma, kad patvirtintų gautus duomenis, jiems dar reikia atlikti tyrimus su žmonėmis. Antra, jei valgysite daug riebaus maisto, bet kokiu atveju nieko gero nesulauksite – neišgelbės net kilogramai kario. Pats geriausias būdas nestorėti ir likti sveiku – neprarasti saiko jausmo. O gudrybių, tokių, kaip karis, geriau griebtis tada, kai norisi save palepinti.

 

Tai įdomu

Seniau, kai kario pas mus niekas net ir žinote nežinojo, savų triukų kovoje su antsvoriu jau ir tada buvo... Sočių pietų metu ponios, norinčios išsaugoti grakščią figūrą, riebų maistą užgerdavo... šaukštu acto.

 

Šiuolaikine šio recepto versija tapo ananasų sultys. Vienu metu vakarų dietologai propagavo ananasą, kaip vaisių, geriausiai padedantį lieknėti. Atseit, jame yra ypatingasis enzimas, padedantis ardyti riebalinius audinius. Tačiau ši teorija kaipmat įgijo daugybę priešininkų ir į stebuklingo enzimo egzistavimą dabar tiki toli gražu ne visi mitybos specialistai.

 

Sugebėjimas kovoti su riebalinėmis sanklodomis – ne vienintelė kario gydomoji savybė. Milanas Fiatas, mokslininkas iš Kalifornijos, tvirtina, kad prieskonis taip pat kovoja su kenksmingais proteinais, blokuojančiais normalią nervų sistemos veiklą.

 

Taigi, kam pasidarė įdomu, skaitykite toliau...

Kurkuminas yra natūralus pigmentas, sudarantis didelę dalį turmeric (Curcuma longa) prieskonio, tai lengvas aromatingas stimuliantas, naudojamas kari pudros gamyboje, kuri suteikia kurkuminui geltoną spalvą. Kurkuminas – tai mišinys antioksidantų fitonutrimentų, žinomų pavadinimu kurkuminoidai.

 

Šiuolaikinė medicina susidomėjo ciberžole, kai 1671 m. Indijos tyrėjai nustatė, kad joje esantis antioksidantas kurkuminas pasižymi uždegimą slopinančiu poveikiu. 

 

Be to, kaip nustatė mokslininkai, kurkuminas, gali užkirsti kelią vėžio išsivystymui, išsėtinei sklerozei ir Alzhaimerio ligai. Manoma, jog kurkuminas šių ligų profilaktikai tinka dėl savo poveikio molekuliniame lygmenyje, kuris dar nėra visiškai paaiškintas. Leidinyje „Cancer Research“ spausdinama Alabamos universitete atlikta mokslinė studija, kaip kurkuminas padeda kovoti su prostatos vėžiu. Tyrimui panaudotos mėginėlyje išaugintos prostatos vėžio ląstelės.

 

Dar tyrimai parode, kad kurkuminas slopina tabako sukeliamas ląstelių mutacijas, gali padėti apsaugoti ląstelių endotelį nuo rūkymo sukelto pažeidimo.

 

Kurkuminas pasižymi  skaudančius sąnarius nuraminančiu poveikiu. Ši veiklioji medžiaga, netrikdydama skrandžio veiklos, 25 proc. sumažina sąnarių tinimą. 

 

Įrodyta, kad kurkuminas naudingas kepenims.

 

Be to, tai augalinis produktas, tinkamas ir vegetarams.

 

Šio prieskonio poveikis pakankamai stiprus, taigi mokslininkai ketina ateityje ištirti, kiek jis pagerins gydymo rezultatus skiriamas kaip terapinė priemonė, kartu su chemoterapija ir radioterapija.

 

Tačiau, ar kurkuminas jau yra parengtas plačiai naudoti? Kai kurie tyrimai ragina neskubėti. Tarp daugiau nei 1700 nuorodų į kurkuminą PubMed duomenų bazėje yra ir mokslo darbų, rodančių, kad ši medžiaga, užuot slopinusi ligą, tam tikromis sąlygomis

Susiję straipsniai
Komentarai
Dinara 2012-09-24 12:05
Taip tai tiesa, as gyvenu. Pietu Afrikoi ir mano vyras yra is indios ,tai mes ta karie valgom vos nekiekviena diena . Bet tikras karis yra kiles is Indios. Labai skiriasi nuou sito kuri galima nusipirkt lietuvoi
as 2012-10-05 20:27
gerda 2012-11-12 02:49
taip tikra tiesa visiskai skiriasi nuo indisko kario . Indiskas karis turi stipresni ir astresni skoni bei kvapa